Chati
We stellen jullie voor aan Chati!
Uit het bericht van het Eindhovens Dagblad van 8 juli 2020:
Dankzij topbasketbalster Van Grinsven wordt biggetje Chati niet geslacht: ‘Meer waard dan winst op veld’
Naast topbasketbalster is Chatilla van Grinsven (29) ook dierenrechtenactivist. En nu haar sport wegens het coronavirus stilligt, besloot de international actie te ondernemen: na zes bezoekjes aan boerderijen in Duitsland had ze eindelijk beet en behoedde ze biggetje ‘Chati’ voor de slacht.
Het biggetje is nu ondergebracht bij Stichting Melief in Sögel, zo’n 40 kilometer over de grens in Duitsland. ,,Chati loopt nu vrolijk rond op de boerderij. Ze is nu twaalf weken, anders had ze met 6 maanden naar het slachthuis gemoeten en werd ze vetgemest voor de slacht”, zegt Van Grinsven, bekend als basketbalster. Afgelopen seizoen speelde ze nog voor de Tsjechische Euro Cup-deelnemer KP Brno, verder is de forward ook Oranje-international.
Internationals zetten zich in voor dieren
Vanwege het coronavirus kwam het seizoen echter abrupt tot een einde en keerde de in Helmond en Eindhoven opgegroeide basketbalster terug naar Nederland, waar ze een huis in Rosmalen heeft. Stilzitten is echter niets voor Van Grinsven, die na een studie politicologie nog een master in Human Rights en Animal Rights haalde aan de Universiteit van Londen. Op sociale media maakt ze zich altijd al hard voor dierenrechten, maar nu heeft ze ook daadwerkelijk de tijd om de daad bij het woord te voegen. Dus stapte ze met volleybalinternational Celeste Plak in de auto en ging ze langs bij zes boerderijen, net over de grens in Duitsland, om een biggetje te adopteren.
De zesde keer is het raak
Vijf boeren gaven de Oranje-internationals echter nul op het rekest. Bij de zesde was het eindelijk raak, hij gaf het biggetje na enig aandringen mee. ,,Bij alle boerderijen zagen we de biggetjes in te kleine ruimtes verblijven, het was erg lastig om er eentje mee te krijgen. We hielden niet op tot we een biggetje konden redden, een leven is zó veel waard, of je nu een varkentje, een hond of een mens bent”, stelt Van Grinsven. ,,Het doet me pijn in het hart dat er zoveel dierenleed op massaniveau is in de bio-industrie. Het is gewoonte dat varkens al met 6 maanden naar slachthuizen gaan, terwijl deze intelligente dieren minimaal 12 jaar kunnen worden. Ik denk dat we in een tijd verkeren dat we bewuster met de planeet en het welzijn van dieren om moeten gaan.” Ze is zelf vegetariër.
Stichting Melief vangt verwaarloosde, mishandelde of met de dood bedreigde dieren op en verwelkomde het biggetje dan ook met open armen. De mannen achter de stichting doopten het biggetje ook meteen tot ‘Chati’, naar de voornaam van Van Grinsven. Die krijgt nu dagelijks een update over hoe het met het diertje gaat. En Chati heeft het erg goed naar zijn zin, blijkt. ,,Dat is me heel veel waard. Nog meer dan een overwinning op het basketbalveld”, benadrukt Van Grinsven, die zich dit jaar met de Orange Lions nog voor het EK hoopt te plaatsen.